Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Google Search Console, a weboldal optimalizálás egyik alappillére

Hazánkban a Google a leggyakrabban használt internetes keresőrendszer. A weboldal tulajdonosok komoly harcot vívnak azért, hogy adott kulcsszavakra jó helyezést érjenek el a találati listákon. Nem mindegy ugyanis, hogy az első találatok között listázza ki az adott weblapot, vagy pedig a második, harmadik oldal végén.

Google Search Console, a weboldal optimalizálás egyik alappillére

Minél előrébb kerülnek a sorban a weboldalak, annál nagyobb esély van arra, hogy az internet felhasználók rákattintanak, és ott valamilyen cselekvést hajtanak végre, például felveszik a kapcsolatot a szolgáltatóval vagy vásárolnak egy terméket.

Mi az a Google Search Console?

A Google Search Console, régebbi nevén Webmester Tools egy ingyenes szolgáltatás, melynek használatával javítani lehet a weboldal keresési találatokban elért helyén.

A használatához csupán egy regisztráció szükséges, akárcsak az Adwords, a Tag Manager és az Analytics esetében. A weboldalak regisztráció nélkül is megjelennek a találati listában, de a Google kifejezetten ajánlja a bejelentkezést, ennek köszönhetően ugyanis a keresőóriás sokkal gyorsabban, egyszerűbben tudja feltérképezni a honlapokat. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a weboldalak jó helyezést érjenek el a keresési rangsorban.

Néhány példa, hogy miért érdemes a használata mellett dönteni

A Search Console lényegében a Google által létrehozott eszköz, amivel optimalizálható a weboldal és az elért eredmények is nyomon követhetőek. A használata mindenkinek javasolt, akinek van saját honlapja, ugyanis sokkal hatékonyabbá lehet tenni a keresőoptimalizálást.

 • Indexelés ellenőrzése
  Le lehet például ellenőrizni, hogy a Google rátalál-e a honlapra, és teljes egészében fel tudja-e térképezni. A keresőmotor ezt az ún. önműködő robotokkal, másnéven spider-ekkel (pókokkal) hajtja végre. A Google Search Console megmutatja, hogy ezek a robotok el tudnak-e látogatni a weboldalra, és el tudják-e készíteni a szöveges adatbázist, azaz el tudják-e végezni az indexelést. A weboldal feltérképezése alapfeltétele annak, hogy a honlap felkerüljön a keresési listára.
 • Reindexelés elvégzése
  Az indexelésre nemcsak akkor van szükség, amikor új tartalom kerül fel az oldalra, hanem akkor is, ha valamilyen oknál fogva frissül a régi, például, amikor új cikk kerül a blogoldalra vagy megváltozik az egyik aloldal URL címe. Ilyenkor a robotoknak is felül kell írniuk az általuk készített szöveges adatbázist, ami akár több napig is eltarthat. A Search Console a reindexelésben is támogatja a weboldalt, így az átfutási idő a töredékére csökkenhet.
 • Problémák elhárítása
  A Search Console az indexelési problémák elhárításában is segítséget nyújt, a Google ugyanis értesítést küld, ha a robotok valamilyen akadályba ütköznek a feltérképezés során. Ugyanígy más funkciókkal kapcsolatos hibák kiküszöbölését is lehetővé teszi. Bármilyen problémára is bukkan, felhívja rá a figyelmet, és a weboldal tulajdonosokat hasznos tanácsokkal látja el. Többek között érzékeli a rosszindulatú programok jelenlétét, de a betöltési idő lassulásáról is figyelmeztet.
 • Forgalmi adatok elemzése
  A keresési eredményekből származó forgalmi adatok lekérésére is van mód. Erre azért van nagy szükség, mert így tervezhetővé, folyamatosan fejleszthetővé válik a weboldal optimalizálása. A Google Search Console-ban átláthatóvá válik például, hogy a weblap a különböző kulcsszavakra milyen helyezést ér el a Google találati listájában, illetve hányan kattintanak rá a találatokra ezen keresések alkalmával, vagyis mekkora a forgalom az egyes kulcs kifejezésekre.
 • Backlinkek lekérése
  A Search Console lehetővé teszi a backlinkek lekérését. A rangsorolás tekintetében kiemelt jelentősége van annak, hogy a weboldalra milyen mennyiségű és minőségű link mutat más webhelyekről. A backlink lényegében egy másik oldalon található hivatkozás, ami a weblapra, vagy annak egy aloldalára mutat. A linkek felkutatásával láthatóvá válik, hogy mely honlapokon szerepelnek a linkek, illetve a belinkelt oldalakról is információt lehet szerezni.
 • 404-es oldalak kilistázása
  A nem betöltődő oldalak megjelenítése is lehetséges. Előfordul, hogy a szerver valamilyen oknál fogva nem találja a keresett oldalt, például mert átköltöztették, megváltoztatták az URL címét vagy törölték. Ez esetben automatikusan egy 404-es oldal jelenik meg a képernyőn. A Google Search Console kilistázza ezeket az oldalakat, aminek köszönhetően a látogatókat könnyen át lehet irányítani oda, ahol megtalálják, amit keresnek.

Az új Google Search Console által hozott változások

A Google 2018 elején bejelentette, hogy megújul a Search Console, és 2019. szeptember 9-től már csak az új verziót lehet használni. A hír érzékenyen érintette azokat a weboldal tulajdonosokat, illetve SEO szakembereket, akik megszokták a régi rendszert, de a keresőóriás egyszerűbb használatot, illetve a funkciók bővülését ígérte.

És valóban, az új Search Console több szempontból is rávert a régire. Az egyik legfontosabb újítás, hogy míg eddig csak 90 napra visszamenőleg lehetett lekérni a forgalmi adatokat, addig most már 16 hónapnyi adatmennyiséghez lehet hozzáférni. A meghosszabbított időintervallummal sokak kérésének tett eleget a Google. Ennek köszönhetően a szezonális változásokat sokkal könnyebben le lehet követni, össze lehet hasonlítani, ezáltal észlelve a trendek alakulását.

A keresési teljesítmények kilistázásával kapcsolatban is napvilágot látott egy új funkció, ami sokak örömére szolgál. Az új rendszerben össze lehet hasonlítani a különböző időszakok teljesítményét, de az egyes eszközök, például az okostelefonok, asztali számítógépek, illetve tabletek forgalmi adatait is össze lehet mérni ezentúl. Továbbá a jövőre mutató, egyedileg megállapított értékek megadására is lehetőség nyílik.

A Google azt ígérte, hogy az új verzió folyamatosan bővülni fog az új funkciókkal, tehát a fejlesztéseknek itt még koránt sincs vége.

A Google Search Console tehát rengeteg hasznos információt tartalmaz az oldal működéséről, és olyan funkciókat tesz elérhetővé a felhasználók számára, amikhez máshol nem, vagy csak fizetős szolgáltatás igénybevételével lehet hozzájutni. Ennek ellenére még mindig nagyon sok weboldal van, amikhez nincs beállítva ez az eszköz.

Készült: 2019-12-04

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
 • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
 • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
 • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
 • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)