Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Az egyedi weboldal elkészítését érdemes szakemberre bízni, aki az egyéni igények figyelembevételével profi végeredményt tud produkálni.

Mi a különbség a webdesigner és a webfejlesztő között?

Ennek kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy a munkát a webdesigner vagy a webfejlesztő végzi el? A két szakmát gyakran összekeverik. Bár mindkettő a weboldal készítéshez kapcsolódik, két különböző szakterületről van szó. 

Mit csinál a webdesigner?

A webdesigner az a szakember, aki a weboldal megjelenéséért felel. Ő rajzolja meg a weblap kinézetét, ő tervezi meg a szerkezetét, ő határozza meg, hogy milyen grafikai elemek legyenek rajta és hogy a szöveges tartalmak milyen színnel és betűtípussal íródjanak. A munkáját úgy végzi, hogy végeredményben a weboldal megjelenése tökéletes összhangban legyen a cég arculatával. A webdesigner az Adobe Photoshoppal, Adobe Illustratorral és az ezekhez hasonló szerkesztő programokkal dolgozik.

Ha valaki webdesigner szeretne lenni, akkor nem feltétlenül kell egyetemi végzettséget szereznie, elég elvégeznie egy OKJ képzést. Ennek keretén belül a tanulók képszerkesztést, webgrafikát, arculattervezést, webdesign-t és HTML, CSS és PHP alapismereteket tanulnak. A webdesign témában a hazai könyvkínálat meglehetősen foghíjas, a legjobb szakkönyvek angol nyelven érhetők el.

Mit csinál a webfejlesztő?

A webfejlesztő feladata, hogy a webdesignertől kapott kreatív anyagokból egy működőképes weboldalt hozzon létre. Technikailag minden az ő munkája nyomán születik, amit a képernyőn látunk, amikor beírjuk a böngészőbe az oldal címét. Azt is mondhatjuk, hogy lekódolja a grafikai terveket.

A webfejlesztő ismeretek megszerzéséhez sem feltétlenül kell egyetemre menni. Ugyanakkor, mivel a munkához magabiztos programozás tudásra van szükség, ezért nem árt, ha valaki megcsinálja valamelyik informatikus alapképzést, majd azt követően végez el egy webfejlesztő tanfolyamot. A tanuláshoz sok jó külföldi és hazai programozás könyv érhető el.

Alapvető különbség a két szakma között, hogy a webdesignernek nem kell tudnia programozni. Ettől függetlenül érdemes tisztában lennie a sitebuilding alapismeretekkel, a CSS stíluslapok használatával, valamint a HTML és a PHP webes programnyelvek alapjaival. A webfejlesztő pedig nem foglalkozik a weboldal grafikai megjelenésével, az ő szakterülete a programozás. Ugyanakkor érdemes nyomon követnie a webes trendeket, előfordul ugyanis, hogy tanácsokkal látja el a webdesignert.

Készült: 2021-12-10

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)