Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Hogyan működik a fizetett keresési marketing (PPC)?

A PPC egy fizetett keresési marketing, melynek világa igencsak izgalmas, hiszen olyan nélkülözhetetlen fogalmakkal dolgozunk, mint a kulcsszavak, költségvetések és konverziók.

Hogyan működik a fizetett keresési marketing (PPC)?

Ez a világ folyamatosan nyüzsög, soha nem áll le, hiszen fontos, hogy lépést tartson az elvárásokkal, a konstans változásokkal. Ettől válik rendkívül izgalmassá, és mi ebbe fogunk az alábbiakban egy kis betekintést tenni.

Mi a PPC?

A kattintásonkénti fizetés (Pay-per-click, vagyis röviden: PPC) egy olyan hirdetési modell, amely lehetővé teszi a marketingszakemberek számára, hogy hirdetéseiket elhelyezzék egy bizonyos hirdetési platformon, és valahányszor a látogatók rákattintanak a megjelentetett hirdetésekre, kifizessék a szóban forgó platform gazdáját. A PPC-hirdetés, illetve a kattintásonkénti fizetés marketingjének alapvető küldetése abban rejlik, hogy a hirdetést megtekintő, a hirdetésre rákattintó felhasználókat (potenciális vásárlókat) átirányítsa a hirdető webhelyére, ahol a látogató várhatóan értékes műveleteket hajt végre – például: megvásárol egy terméket vagy szolgáltatást.

A keresőmotorok rendkívül populáris hirdetési platformok, amelyek a felhasználók számára lehetővé teszik, hogy kereséseik, információszerzéseik során releváns hirdetésekhez juthassanak.

Az olyan népszerű szolgáltatások, mint például a Google Ads és a Bing Ads, úgynevezett valós idejű licitálással működnek, amelynek keretében a reklámkészleteket valós idejű adatok felhasználásával, egy automatizált és privát aukción keresztül értékesítik.

Hogyan működik a PPC?

Valahányszor, amikor a keresőmotor találati oldalán fellelhető egy hirdetési hely, azonnal megjelenik a kulcsszó aukciója. Ugyanakkor a döntésről, mely szerint ki lép ki győztesen a hirdetés-versenyből, magáénak tudva a SERP (search engine results pages) első helyét a hirdetés megjelenítése szempontjából, több faktortól válik függővé – ide sorolva az ajánlat összegét, a hirdetés minőségét, stb. Az aukciók tulajdonképpen a PPC fogaskerekei, amelyek működésben tartják a hirdetési folyamatot.

Az aukciók akkor veszik kezdetüket, amikor egy felhasználó rákeres valamire a keresőmotorok valamelyikén. Amennyiben vannak olyan hirdetők, akik számára fontos a felhasználó lekérdezésével kapcsolatos hirdetés megjelenítése, abban az esetben elindul az aukció, melyet a hirdetők által meghirdetett kulcsszavak segítségével indítanak el. Azok a hirdetések, amelyek megnyerték a hirdetési versenyt, megjelennek a keresőmotorok eredményoldalain. Ahhoz, hogy a hirdetést megjelentetni kívánó vállalkozók hirdetései megjelenjenek, illetve, hogy hirdetéseiket be tudják állítani, olyan platformokat hívnak segítségül, mint a Google Ads (itt meghatározzák, hogy hol és mikor szeretnék, hogy megjelenjenek a hirdetéseik).

Ahhoz, hogy a különféle terméktípusok és helyszínek kezelése könnyebb legyen, a fiókok hasznos kampányokra vannak felosztva, melyek tovább oszthatók hirdetési csoportokra (ezek releváns hirdetéseket és kulcsszavakat tartalmaznak). A kattintásonkénti fizetési hirdetések, vagyis a PPC típusú marketing esetében a vállalkozásoknak csupán abban az esetben kell fizetniük a futtatott hirdetéseikért, amikor a felhasználók ténylegesen rákattintanak ezekre a hirdetésekre.

PPC és a kulcsszavak

A kulcsszavak a PPC és a keresőoptimalizálás szempontjából is rendkívül fontosak, hiszen ezek a szavak és kifejezések kapcsolják össze a hirdetőket a felhasználók keresési kérdéseivel.

Ezek a lekérdezések jelentik azokat a szavakat, amelyeket az informálódó, problémáikra megoldást kereső felhasználók bepötyögnek a keresőmotorok keresőmezőibe, azzal a céllal, hogy megoldást, választ találjanak.

A marketingszakemberek azokat a kulcsszavakat léptetik életbe a keresőkben, amelyek érdemesek a felhasználók célzására – mindezt összeegyeztetve, összhangba hozva a lekérdezésekkel.

Ekképpen nem kell meglepődnünk azon sem, ha egy adott kulcsszó nem felel meg a helyesírási szabályoknak, hiszen a kulcsszavak a többféle lekérdezés általános absztrakcióiként nyilvánulnak meg, amelyek gyakran hajlamosak a „szabálytalanságokra” – így a helyesírási hibákra és misspellingre egyaránt.

Készült: 2020-06-28

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)