Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Felhasználói élmény növelése a weboldalon

A felhasználói élmény (User Experience, röviden UX) kialakítása egy olyan design létrehozásának a folyamata, amely a felhasználók számára a böngészés során értelmes és releváns élményt nyújt. A felhasználói élménytervezést gyakran használják olyan kifejezésekkel, mint a „felhasználói felület” és a „használhatóság”, ezek kiemelten fontos elemei a UX designnak, ugyanakkor maga a fogalom számos más területet is lefed. Ez magában foglalja egy szolgáltatás vagy termék megszerzésének és integrálásának teljes folyamatát, beleértve a márkaépítéssel, a tervezéssel, a használhatósággal és a hibaelhárítással kapcsolatos szempontokat is.

Felhasználói élmény növelése a weboldalon

A felhasználói élmény (UX) javítása

Egy weboldal akkor lesz sikeres, ha a készítők törekednek a lehető legjobb felhasználói élmény kialakítására, és megtesznek mindent, hogy a látogatók a lehető leghamarabb megtalálják, amit keresnek. Ez nem mindig könnyű feladat, de már a tervezésnél oda kell figyelni, hogy a kialakítás miatt ne veszítsen látogatókat a weboldal tulajdonosa, és nem az a fő szempont, hogy már csak legyen kész az a weboldal. Minden területen elég sok a konkurencia, és kiemelkedni csak úgy lehet a tömegből, ha a felhasználók elégedetten távoznak a weboldalról, és késztetést éreznek arra, hogy legközelebb is meglátogassák azt.

Néhány fontos tanács

  1. Ne kelljen keresni a szövegben az információt. A felhasználók nem figyelnek mindenre, hiszen előfordulhat, hogy csak rákattintott az első Google találatra, és 1 perce van megtalálni a választ. Nem fogja elolvasni a hosszabb leírásokat, vagy hosszasan görgetni egy termék árának megtalálásához. Ha nem találja, amit keres, tovább lép. A lényeget mindig jól látható módon emeljük ki az oldal tetején.
  2. A látogató nem fogja megvásárolni az összes terméket és nem fog minden szolgáltatást igénybe venni a weboldalon. Nem szabad mindent egyszerre eladni, mert ez fordítva is elsülhet. Fontos megtalálni az egyensúlyt a termékek és a szolgáltatások bemutatása és ajánlása között.
  3. A weboldal felépítése legyen logikus. Érdemes a jól bevált módszereket alkalmazni, és a nagyon különleges webes megoldásokat kerülni. Sajnos nincs ideje senkinek megtanulni egy weboldal használatát.
  4. Érdemes praktikus tanácsokkal vagy ajándékokkal ellátni a látogatókat, illetve vásárlókat, hogy máskor is visszatérjenek az adott weboldalra. A figyelmesség a gyors ügyintézés mellé további pozitív élményt nyújt a felhasználóknak.
  5. Folyamatosan tesztelni kell a weboldal működését, és elemezni a statisztikai vagy éppen a viselkedési adatokat. Ha valami nem működik a weboldalon, akkor erről nagyon kevés esetben érkezik visszajelzés, a legtöbb esetben elhagyja a látogató a weboldalt.

Az utolsó tanács, ami egyben a legfontosabb is, sokkal inkább kötelező, mint javasolt. Ez pedig nem más, mint a sebesség optimalizálása. A mai rohanó világban fontos, hogy minden eszközről a lehető leggyorsabban és persze ugyanolyan élvezhető módon jelenjen meg a keresett tartalom. Ma már több embernek van mobiltelefonja, mint asztali számítógépe vagy laptopja. A weboldalakat túlnyomó többségben telefonokról böngészik.

Készült: 2018-03-20

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)