Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Google Webmester Eszközök - azaz GWT

A GWT, vagyis Google Webmaster Tools, magyarul Google Webmester Eszközök egy rendkívül jó eszköz, amely teljesen ingyenes, és integrálni tudja mindenki a saját weboldalába. Az általa nyert információkat hatékony módon tudjuk felhasználni, ezáltal pedig az oldal SEO hatékonysága is növelhetővé válik. Számos szolgáltatás érhető el ilyen módon, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az információkat közvetlenül a Google -től kapjuk. A Google Webmester Eszközöket első sorban a webmestereknek találták ki, de a honlap tulajdonosok is nagyon sok értékes információt kaphatnak innen.

Google Webmester Eszközök - azaz GWT

A GWT, vagyis Google Webmaster Tools, magyarul Google Webmester Eszközök egy rendkívül jó eszköz, amely teljesen ingyenes, és integrálni tudja mindenki a saját weboldalába. Az általa nyert információkat hatékony módon tudjuk felhasználni, ezáltal pedig az oldal SEO hatékonysága is növelhetővé válik. Számos szolgáltatás érhető el ilyen módon, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hiszen az információkat közvetlenül a Google -től kapjuk. A Google Webmester Eszközöket első sorban a webmestereknek találták ki, de a honlap tulajdonosok is nagyon sok értékes információt kaphatnak innen.

Milyen előnyei vannak a GWT-nek?

Azon szolgáltatások száma népes, amelyek segítségével a SEO hatékonyságot is növelni lehet. Létre lehet hozni egy weboldalhoz tartozó oldaltérképet, amelyet aztán folyamatosan lehet ellenőrizni. A Google-nek folyamatosan változnak az algoritmusai, frissüknek a rendszerei, ilyen helyzetben pedig rendkívül hasznos az, hogy követni lehet a weboldalra mutató belső, valamint külső hivatkozásokat. A Google robotokkal kapcsolatos statisztikákat is le lehet kérni, mi több, ezek látogatásának gyakoriságát is könnyűszerrel be lehet állítani.

Mit kell tenni a Google Webmester Eszköz használatához?

A Google Webmester Eszközök használatához rendelkeznünk kell egy Google fiókkal. Ha ez már megvan, akkor jelentkezzünk be a https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=hu oldalon.

A használathoz csupán nyilatkozni kell a domain tulajdonosi jogáról ahhoz, hogy korlátlanul használni lehessen a Google Webmester Eszközöket. Az oldal gyökérkönyvtárában kell elhelyezni egy  HTML fájlt, ezzel már el is végeztük ezt a feladatot és kezdődhet a GWT használata. Ez a lépés nagyon egyszerű, de ha nem jártas az FTP-ben kérje webmestere segítségét.

A kezdő oldalon adjuk meg webhelyünk címét, és kattintsunk a tulajdon hozzáadása gombra. A további lépésekben igazoljuk webhely tulajdonunkat, kövessük az azonosítási procedúrát.

google webmester eszkozok tulajdon hozzaadasa

Google Webmester Eszközök használata

Google Webmester Eszközök irányítópult

Az irányítópultban egy gyors áttekintést kaphatunk webhelyünkről. A kezdő képernyő a feltérképezési hibákról, a keresési statisztikákról és a webhelytérkép állapotáról tájékoztat. Ebben a három oszlopban a hibaüzenetekre is felhívja a rendszer a figyelmünket.

google webmester eszkozok iranyitopult

Google Webmester Eszközök üzenetek

A Google Webmester Eszközök üzenetei között különböző figyelmeztetéseket olvashatunk a Google rendszerétől. Ezek a figyelmeztetések lehetnek kevésbé súlyosak, de komolyabb problémákra is felhívhatja a rendszer a figyelmünket.

google webmester eszkozok uzenetek

Amennyiben az adott üzenetre kattintunk részletes leírást kapunk a figyelmeztetés jellegéről és a hiba javításának módjáról is. A példa oldal egy weboldal mobilos megjelenésével kapcsolatos problémára figyelmeztet.

google webmester eszkozok reszletes uzenet

Google Webmester Eszközök strukturált adatok

A Google egyik 2015-ös újítása a strukturált adatok. A meta elemek csak egy weboldal egy oldalának teljes tartalmát jellemzik, viszont lehetőség van az egyes adatok kiemelésére és rendszerezésére is. Ezeket az adatokat a Google maga is értelmezni és rendszerezni tudja. A strukturált adatoknál ellenőrizhetjük, mennyire tudta az egyes adatokat beazonosítani a Google.

google webmester eszkozok strukturalt adatok

Google Webmester Eszközök adatkiemelő

Az adatkiemelő eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy a Google által nem beazonosított elemeket ki tudjuk emelni. Ezek azok az adatok, melyeket a strukturált adatoknál nem találtunk meg. Ilyen adatokat különböző elemeknek adhatunk, úgy mint cikk adatok, blog bejegyzés adatok, esemény adatai, filmmel kapcsolatos adatok, helyi vállalkozás adatai, könyvhöz tartozó adatok, szoftver adatai, termék adatai, televízió epizód adatai, étterem adatai. Ezeket az adatokat HTML megjegyzésekkel is ki lehet emelni a forráskódban, de az adatkiemelő eszközzel ezeket az adatokat egyszerű kijelöléssel is ki lehet emelni. Ezek az adatok a kereséskor megjelenítheti a Google a találati listán, mely kiemeli honlapunkat a többi találat közül, ezért mindenképp érdemes ezt az eszközt használni.

google webmester eszkozok adatkiemelo

Google Webmester Eszközök HTML-fejlesztések

A HTML fejlesztések oldalon a forráskóddal kapcsolatos figyelmeztetések jelennek meg. Itt nem a forráskód szintaktikáját, azaz helyességét értelmezi a Google, hanem a tartalmak és egyéb elemek feltérképezhetőségét. Ilyenek a meta elemek, az oldalcímek és a nem indexelhető tartalmak.

Google Webmester Eszközök webhelylinkek

A Google kereső találati listán megjelenhetnek a belső linkek is. Ha nem szeretnénk ezeket a belső linkeket a találati listán látni, akkor itt hátrasorolhatjuk a honlap oldalakat.

Google Webmester Eszközök keresési statisztikák

A keresési statisztikák az egyik legfontosabb eszköz a webmester eszközök közül. Itt több fontos adatot is meg tudunk nézni, úgy mint a kulcsszavakat, melyekkel a honlapunkra jöttek a látogatók, a honlap oldalainkat, hogy hány látogató jött az egyes oldalakra. Itt megnézhetjük az országokat, ahonnan látogatóink érkeztek, az eszközöket, melyeket használtak (PC, tablet, mobil), és még más fontos információkat is.

Ennek az eszköznek a használata nagyon fontos. Ezeknek az adatoknak az átnézésével derül ki igazán, hogy milyen kulcsszavakra érkeznek honlapunkra a látogatók. Ha ebben a listában nem találjuk legfontosabb kulcsszavainkat, akkor minden bizonnyal nem jól van optimalizálva az adott kulcsszóra a honlapunk.

Minél több kulcsszavat látunk ebben a listában annál nagyobb lesz honlapunk látogatottsága. Gyakori hiba, hogy csak a fő kulcsszavakra optimalizálnak egy webhelyet. Ez a helyezéseket és a látogatottságot általában negatívan szokta befolyásolni. A kiegészítő kulcsszavak is nagyon fontosak, és gyakran elengedhetetlenek a honlap jó teljesítményéhez.

google webmester eszkozok keresesi statisztikak

Google Webmester Eszközök az Ön webhelyére mutató linkek

A honlapunkra mutató külső linkek nagyon fontosak a találati lista helyezései szempontjából. A Google Webmester Eszközünkben az összes, saját honlapunkra mutató külső linket meg tudjuk nézni. A linkek két szempont szerint vannak rendezve. Egyik, hogy honnan, melyik honlapról mutatnak és mennyi link mutat az oldalunkra. A másik szempont, hogy mely oldalunkra mutatnak a külső linkek, ennek száma és a forrás domainek száma is.

google webmester eszkozok kulso mutato linkek

Google Webmester Eszközök belső linkek

Ezen az oldalon értelem szerűen a honlapunk belső link hálózatát mérhetjük fel a Google szemszögéből. Az esetleges feltérképezési hibákat itt észrevehetjük. A belső linkek szintén nagyon fontosak. A Google irányelvei között is szerepel, hogy minden oldalra mutatnia kell legalább egy szöveges linknek.

Google Webmester Eszközök mobilos használhatóság

Mivel egyre többen keresnek mobil eszközökről, ezért ezt a témát a Google is egyre nagyobb hangsúllyal kezeli. A mobilos használhatósággal kapcsolatos figyelmeztetéseket ezen az oldalon tekinthetjük meg. Ha webhelyünk nem mobilbarát, akkor a mobil eszközös kereséseknél valószínűleg hátrébb fogja sorolni honlapunkat Google kereső a találati listán.

google webmester eszkozok mobilos hasznalhatosag

Google Webmester Eszközök indexelési állapot

Az indexelési állapotok oldalon a kereső által indexelt oldalak számát láthatjuk egy hosszabb idővonalon. Érdemes itt a haladó részre átkapcsolni, mert akkor a letiltott vagy eltávolított oldalakat is láthatjuk. A diagram adatait le is tudjuk egy táblázatban tölteni további elemzés céljából.

google webmester indexelesi allapot

Google Webmester Eszközök tartalmi kulcsszavak

A legfontosabb kulcsszavakat minden honlaptulajdonosnak ismernie kell. Ennek az eszköznek a segítségével azt ellenőrizhetjük le, hogy valóban az általunk megcélzott kulcsszavakat látja-e a Google dominánsnak. Amennyiben ez nem egyezik egymással, akkor a tartalom korrekcióra szorul.

google webmester tartalmi kulcsszavak

Google Webmester Eszközök letiltott források

A Googlebot elől letiltott források negatívan befolyásolják az indexelést. Ilyen fájlok lehetnek például a css és javascript fájlok, melyek egyes CMS rendszereknél alapból tiltva vannak. Ezekről a letiltott forrásokról kaphatunk információkat ezzel ennek az eszköznek a használatával.

google webmester eszkozok letiltott forrasok

Google Webmester Eszközök URL eltávolítása

Gyakran előfordul, hogy egy honlapoldal URL címe megváltozik, vagy az adott URL meg is szűnik. Ezzel az eszközzel az adott URL-t ideiglenesen el tudjuk távolítani a találati listából.

google webmester eszkozok url eltavolitasa

Google Webmester Eszközök webhelyhibák

Ebben a szakaszban a feltérképezéssel kapcsolatos információkhoz jutunk hozzá. A webhelyhibák alatt a korábban indexelt, jelenleg azonban elérhetetlen oldalakról kapunk információkat.

google webmester eszkozok webhelyhibak

Google Webmester Eszközök webhelytérképek

A webhelytérképet manuálisan kell hozzáadnunk webhelyünkhöz ezen a felületen keresztül. A webhelytérkép segít a Google-nak a webhely feltérképezésében és indexelésében.

google webmester eszkozok webhelyterkep

Biztonsági problémák

A webhellyel kapcsolatos biztonsággal kapcsolatos figyelmeztetéseket olvashatjuk ezen az oldalon. Ha feltörtén weboldalunkat, akkor ennek az eszköznek a használatával figyelmeztetést kaphatunk, és megoldási javaslatot is a hiba kijavítására.

Mint látható, a Google Webmester Eszközök nagyon sok hasznos információt szolgáltat a webhely tulajdonosoknak és a webmestereknek. A figyelmeztetéseket mindenképp érdemes komolyan kezelni és a kifogásolt dolgokat a lehető leggyorsabban javítani. Az egyes oldalakon hiba esetén linkeket találunk a hiba megértéséhez és kijavításához, ezért az egyes oldalakon ajánlott alaposan szétnézni.

Készült: 2016-01-16

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)