Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Melyik a legjobb CMS?

Létezik néhány olyan web alapú, nyílt forráskódú rendszer, amelyek segítségével interneten, könnyedén, ingyenesen, mindenféle programozói előképzettség nélkül weboldalakat lehet szerkeszteni. Ezeket tartalomkezelő rendszereknek, azaz Content Management System, röviden CMS-nek nevezzük. A legismertebb három CMS a WordPress, a Drupal és a Joomla.  Bár a három tartalomkezelő rendszer merőben eltér egymástól, felépítésüket és működésüket tekintve találunk közös vonásokat. Mindhárom CMS PHP programnyelven és MySQL adatbázison alapszik. Mindhárom alap CMS kiegészítőkkel tovább bővíthető, a weboldalak kinézete pedig sablonok telepítésével gyorsan megváltoztatható. De vajon melyik a legjobb a három CMS közül?

Melyik a legjobb CMS?

Létezik néhány olyan web alapú, nyílt forráskódú rendszer, amelyek segítségével interneten, könnyedén, ingyenesen, mindenféle programozói előképzettség nélkül weboldalakat lehet szerkeszteni. Ezeket tartalomkezelő rendszereknek, azaz Content Management System, röviden CMS-nek nevezzük.

A legismertebb CMS-ek: WordPress, Drupal, Joomla!

Több szempontot is figyelembe kell venni, amikor kiválasztjuk a megfelelő tartalomkezelő rendszert. A legismertebb három CMS a WordPress, a Drupal és a Joomla. Bár a három tartalomkezelő rendszer merőben eltér egymástól, felépítésüket és működésüket tekintve találunk közös vonásokat. Mindhárom CMS PHP programnyelven és MySQL adatbázison alapszik. Mindhárom alap CMS kiegészítőkkel tovább bővíthető, a weboldalak kinézete pedig sablonok telepítésével gyorsan megváltoztatható. Mivel a weboldal adatai adatbázisban vannak tárolva, ezért a weboldal kinézetének cseréje független a honlap tartalmától. Mindegyik típusnak megvan a maga előnye és hátránya, érdemes ezekre odafigyelni akkor, amikor valaki választani szeretne. De vajon melyik a legjobb a három CMS közül? Vizsgáljuk meg egyesével is a legkedveltebb CMS tartalomkezelő rendszereket.

WordPress

A WordPress 2003-ban a b2 utódjaként látta meg a napvilágot. A WordPress leginkább blogolási platformként lett megtervezve, de jelenleg már más jellegű honlapokat is lehet ezzel a közkedvelt CMS-el készíteni. A WordPress 2009-re már az egyik legkedveltebb blog CMS-é vált. Népszerűsége elsősorban egyszerűségében, könnyű használhatóságában és a jól beállítható keresőoptimalizálási paramétereiben rejlik. Komolyabb programozói ismeretek nélkül is létre lehet hozni weboldalt a WordPress egyszerű telepítésével. A WordPress pluginok, magyarul bővítmények segítségével a blogmotor akár webáruházzá is tovább bővíthető. A telepíthető sablonok, azaz Theme-k használatával a weboldal kinézete változtatható meg. A kisebb kiegészítő programok, azaz widgitek tovább javítják a WordPress használhatóságát. A WordPress további előnye a MultiSite blog, amikor egyetlen adminisztrációs felületről különböző blogokat is kezelhetünk.

Drupal

A Drupal 2000-ben született meg a drop.org weboldal forráskódjaiból. A holland csepp, azaz ?druppel" szó angol fordításáról kapta a Drupal tartalomkezelő rendszer a nevét, mely tulajdonképpen egy elírás eredménye, ugyanis az eredeti weboldalról drop-nak, azaz falunka akarták keresztelni.

A Drupal jelent meg először a három közül, ez szakértők számára készült, így a megfelelő tudás nélkül rendkívül nehéz elboldogulni vele. Ezért a három CMS közül talán ez a legkevésbé használt webmotor. Ennél a rendszernél is theme-k azaz témák használatával könnyen megváltoztathatjuk a weboldal kinézetét. Modulok használatával az alaprendszer tovább fejleszthető, PHP és MySQL ismeretekkel pedig egyedi fejlesztésű modulok készítésére is lehetőség van.

Joomla!

Mambo néven látta meg a napvilágot 2005-ben a Joomla, amely így a legfiatalabb a három legfontosabb CMS közül. Az első két CMS-től eltérően a Joomla! fejlesztését egy nagy közösség végzi, saját MVC, azaz modell-nézet-vezérlő fejlesztői keretrendszerrel. A Joomla! talán legnagyobb hátránya az 1.5-ös verzióról történő nehézkes frissítés jelentette. Ennek során ugyanis a sablont és a legtöbb kiegészítőt újra kellett telepíteni. Szerencsére ezt a fejlesztők is felismerték, az újabb verzióknál a frissítés sokkal egyszerűbb lett. A 3.0.-ás verziótól kezdődően a Bootstrapot is integrálták, ami mindenképp előnyére vált a rendszernek. Az adminisztrációs felület teljesen responsive, ami szintén pozitívum, hiszen ez a tulajdonság a három legismertebb rendszer közül csak itt jelenik meg. A dokumentáció kiváló, ahogyan a modulos megoldás is előnyére válik ennek a típusnak. Az alap rendszert komponensekkel, modulokkal és pluginekkel is bővíthető. A telepíthető sablonok (template-k) segítségével pedig pillanatok alatt megváltoztatható a weboldal kinézete. Ezen tulajdonságai, a több ezer kiegészítő, a folyamatos intenzív fejlesztés mára az egyik legjobb CMS-é emelte ki a Joomla keretrendszert.

WordRress, Drupal, Joomla!

Melyik CMS-t válasszam?

Mára a három CMS közül talán a Joomla! és a WordPress fej-fej mellett vezet. A Drupal tartalomkezelőt elsősorban alapismeretekkel rendelkező szakembereknek ajánlom. A WordPress jó választás lehet azoknak akik egyszerű weboldalt szeretnének. A Joomla! keretrendszerrel viszont bonyolultabb honlapok is gyorsan építhetőek. A több ezer kiegészítőnek köszönhetően a legtöbb problémára létezik megoldás a Joomlában.

Minden webmester más és más CMS mellett teszi le a voksát. Mindhárom CMS-nek megvan az előnye és a hátránya.

Mindhárom CMS-re igaz, hogy elvileg programozói tudás nélkül is készíthetünk weboldalt, azonban sokoldalúságuk miatt kezelésük és használatuk komolyabb ismereteket igényel. Profi céges weboldalt mindhárom rendszerrel lehet építeni, de már az egyszerűbbnek tűnő feladatokhoz is szükségesek webes alapismeretek. Minőségi weboldal készítéséhez további ismeretek és előképzettség elengedhetetlen. Egyedi sablon, kinézet programozásához pedig már komolyabb webmesteri képzettség szükséges, ezért mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, ha CMS weboldalt szeretnénk.

Készült: 2014-12-22

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)