Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Meta elemek

Akinek van honlapja és szeretne a keresőkből látogatókat, az nagyon hamar találkozik a meta elemekkel, más néven meta tag-ekkel (ejtsd: "teg"). Sok helyen hallani, hogy a meta elemek felett eljárt az idő, és a használatuk teljesen felesleges. Ez véleményem szerint nem igaz. Bár korábban tényleg nagyobb szerepük volt a meta elemeknek mint mostanában, azonban ez inkább a keresők fejlődésének tudható be.

Meta elemek

Korábban a tartalom kisebb szerepet kapott, és a meta elemek voltak a hangsúlyosabbak. Ez az arány megfordult, de a meta elemeket ma sem lehet leírni. De mik is ezek pontosan, és miért van ezeknek az elemeknek olyan nagy jelentősége? Ebben a részben a meta elemeket és azok használatát fogom bemutatni.

A meta elemek a keresőknek nyújtanak információkat a honlap tartalmával kapcsolatban. Ezek az elemek a honlapon nem láthatóak, csak a honlap forráskódjában. Sokan úgy gondolják, hogy a meta elemek használata már a múlté, de ez szerencsére nincs így. Az biztos, hogy a meta elemek veszítettek korábbi jelentőségükből, azonban használatuk még ma is elengedhetetlen. A keresők ma már vannak annyira fejlettek, hogy a meta elemek nélkül is be tudják azonosítani egy honlap tartalmát, de a meta elemek egyfajta útmutatást jelentenek a keresőknek, miről is szól az adott honlap.

A legfontosabb ér talán a meta elemek használata mellett, hogy a keresők találati listájában ma is még rendszerint a cím és a meta leírás jelenik meg. Ha megfelelő meta elemeket használunk, várhatóan a találati listáról is több érdelkődőt kapunk.

Title elem

A title elem, azaz a weboldal címe nem számít kifejezetten meta elemnek, azonban használata ugyanolyan fontos. A title elemet látjuk a böngészők tetején, a böngésző fülén, de a találati listában is ez szerepel címként, ha megfelelő hosszút adunk meg. Fontos, hogy a title elem kulcsszóban gazdag legyen, és a kulcsszavak lehetőleg az elején szerepeljenek. A title elemek minden oldalhoz egyedileg készüljenek, figyelem felkeltőek legyenek, 15-70 karakter közötti hosszúsággal.

A title elem használata

Title elem

Meta keywords

Ebben a meta elemben soroljuk fel az adott oldalra jellemző kulcssszavakat. Korábban sokkal nagyobb jelentősége volt a meta keywords használatának, mint napjainkban. Azonban használata napjainkban is alapvető eleme a honlapkészítésnek. Fontos, hogy a tartalomra jellemző kulcsszavakat használjunk, és 8-10 szónál többet nem érdemes megadni. A kulcsszó ebben az esetben is lehet kifejezés is, mely több szóból áll.

Meta keywords használata

Meta keywords

Meta description

A meta description, azaz meta leírás a jelentőségéből az utóbbi időben szintén veszített, azonban használata továbbra is ajánlott. A leírást figyelemfelkeltőre, 150-200 karakternél ne hosszabbra, és lehetőleg kulcsszavakban gazdagra készítsük el. Fontos, hogy értelmes szöveget írjunk, mely felkelti az érdeklődést a honlapunk iránt. A meta description legyen egy rövid bevezető vagy összegzés honlapunk adott oldalának.

A meta description használata

Meta description

Képek meta leírása

Az igazság az, hogy a képekhez nem tartoznak meta leírások, én mégis a meta leírások közé sorolom a képeknél használatos alternatív leírást. Mivel a keresők nem tudják 100%-osan beazonosítani a képek tartalmát, ezért különösen fontos, hogy a képek tartalmát elmagyarázzuk a keresőnek. Ezt az "alternativ-text", valamint a "title" megadásával tehetjük meg. A kép címe jelenik meg a böngészőben ha a kép fölé visszük az egeret, a kép hiányában pedig az alternatív leírás jelenik meg.

Az alternativ-text és a cím megadása képeknél

Képek meta leírása

Egyedi meta leírások

A fent feltüntetett elemek mindegyikére igaz, hogy minden honlapoldalhoz egyedit készítsünk. Ha például ugyanazt a leírást használjuk minden oldalon, az azt jelenti a kereső számára, hogy minden oldalunk ugyanarról szól. Ez a honlapunkhoz tartozó webmester eszközben hibaként jelenik meg. Az egyedi oldalcímmel és az egyedi meta description megadásával magunk szabályozhatjuk honlapunk megjelenését a keresők találati listáján.

Készült: 2013-11-23

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)