Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Képszerkesztés weboldalakhoz

Miért szükséges a képméretezés weboldal készítésekor? Honlapkészítés során én mindig szem előtt tartom a honlap méretének minimalizálását. Mivel egy weboldal forráskódja meglehetősen kis méretű, ezért egy weboldal méretét tulnyomó részt a felhasznált képek mérete határozza meg. Ezért nagyon fontos webolalak készítésekor és adminisztrálásakor a képek és grafikai elemek méretének optimalizálása.

Képszerkesztés weboldalakhoz

Egy honlap készítése és adminisztrálása során a honlap méretének minimalizálása két ok miatt fontos. Első sorban a betöltődési idő miatt. Senki sem örül, amikor egy honlap betöltődésére sokáig várni kell. Ráadásul a betöltődési időt a Google keresője is figyelembe veszi a honlapok rangsorolásánál. 

A másik ok a felhasználók eltérő monitormérete. Sokan használnak netbookot, az utóbbi időkben a tabletet használók száma is jelentőssen nő. A kisebb méretű készülékeken a nagy méretű képek általában nem férnek el, gondolok itt a képgalériákba esetlegesen feltöltött nagy méretű képekre.

Ebben a bejegyzésemben elsősorban a honlapjukat önállóan adminisztrálóknak szeretnék segítséget nyújtani, hogyan lehet webre képeket gyorsan, egyszerűen optimalizálni. Képszerkesztéshez én az IrfanView programot ajánlom. Ez a program képnézegetés mellett képszerkesztésre, csoportos konvertálásra, csoportos átnevezésre is kiválóan alkalmas, ráadásul magyar nyelven is elérhető, és ingyenesen használható.

Az IrfanView képszerkesztő / képnézegető program jellemzői.

Nagy előnye a programnak az ingyenesség mellett, hogy létezik hozzá magyar nyelvű kiegészítés, nagyon kicsi a program mérete, ennek ellenére az egyszerűbb képszerkesztési funkciókat nagyon gyorsan és könnyen el lehet vele végezni.

További jellemzők a programról

 • kis méret
 • a legtöbb képfájlt tudja kezelni
 • teljes képernyős képnézegető (dupla kattintás a képre, kilépés az esc billentyűvel)
 • diavetítés
 • képméretezés
 • képvágás
 • csoportos méretezés
 • csoportos konvertálás
 • csoportos átnevezés

Az IrfanView telepítése

Az IrfanView program ingyenes, magyar nyelvű változata az [origo] szoftverbázis oldaláról szabadon letölthető.

A letöltött fájlt csomagoljuk ki, a csomag három fájlt tartalmaz. Magát a programot, egy magyar nyelvi kiegészítőt és egy plugin telepítőt.

Először a programot telepítsük fel. A telepítő elindítása után kattintsunk a tovább gombra.

Az IrfanView telepítése-1

A következő ablakban társítsuk az összes képfájlhoz a programot. Ehhez használjuk az "Images only" gombot, majd kattintsunk a "Tovább" gombra.

Az IrfanView telepítése-2

Ekkor a program telepítése a megadott helyre megtörténik, melyről a telepítő program értesít minket. Vegyük ki a pipát a "Start IrfanView" jelölőnégyzet elől, majd a "Done" gomb megnyomásával zárjuk be a telepítőt.

Az IrfanView telepítése-3

A letöltött csomagból ezután telepítsük a plugin csomagot.

Az IrfanView Plugin telepítése

A következő lépés a magyar nyelvi kiegészítő telepítése, ezt az előzőekhez hasonlóan telepítsük.

Magyar nyelv telepítése az Irfanview-be

A telepítések után már csak a magyar nyelv beállítása maradt hátra. indítsuk el a programot, majd válasszuk a "Options" » "Change language..." menüpontot.

IrfanView nyevválasztás


A következő ablakban válasszuk a magyar nyelvet, és nyomjuk meg az "Ok" gombot.

IrfanView nyevbeállítás

A viszonylag hosszú telepítési procedúra után egy kis méretű, jól használható programot kapunk, mellyel az egyszerűbb képvágási, képszerkesztési, képkonvertálási feladatokat könnyen el tudjuk végezni.

Az IrfanView magyarul

Képszerkesztés IrfanView programmal

Képvágás

A képvágáshoz egyszerűen csak jelöljük ki egérrel a megtartandó képrészletet. Ha módosítani szeretnénk a kijelölést, akkor egyszerűen csak egérrel fogjuk meg a kijelölő vonalat, és módosítsuk a kijelölt területet.

009-vagas-irfanview-el

A kép vágásához használjuk a "Szerkesztés" menüpont "Kijelölt rész a kép" opciót. Ezzel az egyszerű módszerrel le is vághatjuk a felesleges képrészleteket.

010-vagas-irfanview-el

Képméretezés

Egy honlap készítésekor a legfontosabb a képek méretének optimalizálása. Ezt a "Kép" » "Méretváltoztatás..." menüpont alatt tehetjük meg.

011-meretvaltoztatas-irfanview-el

A megnyíló ablakban tudjuk a kép méretét módosítani. Weboldalra általában a fekvő képeknél a 800*600 pixeles, álló képeknél a 450*600 pixeles képméretet célszerű megadni.

012-meretvaltoztatas-irfanview-el

Kép fájlméretének optimalizálása webre IrfanView programmal

A kép mentéshez válasszuk a mentés másként opciót. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a kép fájlméretét csökkentsük. Ezt a minőség csökkentésével érhetjük el. 60%-os képminőségkor még egy honlapra megfelelő minőségű képet kapunk, azonban a képfájl mérete jelentősen csökken az eredetihez képest.

Lehetséges a képfájl méretének közvetlen megadása is, ilyenkor a program automatikusan a megadott méretűre készíti képünket.

013-mentes-kepmeret-optimalizalas-irfanview-el

Készült: 2012-06-03

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
 • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
 • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
 • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
 • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)