Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Honlap optimalizálás

A honlap optimalizálás, vagy más néven keresőoptimalizálás célja, hogy honlapunk a lehető legjobb helyezést érje el a Google találati listán az egyes kulcsszavakra történő keresés eredményeként. Mivel a Google kereső több száz tényező figyelembevételével alakítja ki a találati listát, ezért a honlap optimalizálás egy aprólékos és hosszadalmas feladat. A honlap optimalizálása során beszélhetünk belső honlap optimalizálásról (on site SEO), amikor a saját honlapot optimalizáljuk. A külső honlap optimalizálás (off site SEO) során más honlapokat optimalizálunk azért, hogy a saját honlapunat optimalizáljuk. Na akkor most hogy is van ez?

Honlap optimalizálás

A honlap optimalizálás első lépése

A legelső lépés a honlap optimalizálás során annak eldöntése, mely keresőszavakra szeretnénk optimalizálni honlapunkat. Ez lehet, hogy első hangzásra kicsit furcsán hangzik, azonban egy dolgot a magyar nyelvben általában több szóval is ki tudunk fejezni. Ezért a honlap optimalizálás során azokat a leggyakrabban használt keresőszavakat kell megtalálnunk, amelyre a legtöbb keresés van. Nincs értelme általunk jónak tartott keresőszavakra optimalizálni honlapunkat, ha azokra csekély számú keresés történik.

Honlapkészítés optimalizálása

A honlapkészítés során olyan honlapkészítési módot kell választanunk, amelyet a keresők tudnak értelmezni. Ezt hívjuk keresőbarát honlapkészítésnek. A Flash alapú honlapok például nem tartoznak a keresőbarát honlapok közé. Kerülni kell továbbá a képes menüket és a képre írt szövegeket is, mert ezeket a kereső programok ma még nem tudják értelmezni, sőt nem is látják azokat. Így ha nem keresőbarát honlapkészítési technikákat választunk, akkor lényeges információkat rejtünk el a keresők elől, így honlapunk keresőoptimalizálása is sokkal nehezebb lesz.

Honlapszöveg optimalizálás

A legfontosabb a honlap optimalizálás során a honlap szövegének, vagy más néven a honlap tartalmának a megfelelő szövegírása. A szövegírás során meg kell találni a helyes egyensúlyt a honlap optimalizálás és a látogatók tájékoztatása között. A legfontosabb a honlap szövegírásakor, hogy használjuk azokat a kulcsszavakat, melyeket előzőleg nagy gonddal összegyűjtöttünk. A keresők egyre nagyobb súlyban a honlap szövege szerint rangsorolják a honlapokat. A kulcsszavak használata nélkül biztosan nem fogjuk megtalálni honlapunkat a találati listán az adott keresőszóra. A keresőrobotok alapvetően a honlapon használt szavak alapján értelmezik a honlap tartalmát. A keresőrobotok nem emberek. A keresőrobotok nem értik meg a szövegből, hogy mire is gondolt a szöveg írója, ha az konkrétan, az adott kulcsszavak használata nélül kerül megfogalmazásra.

Honlap méret optimalizálás

A honlap optimalizáláshoz hozzá tartozik a honlap oldalainak az optimalizálása is, mely a honlap betöltődési idejének a csökkenését eredményezi. A felhasználók nem szeretnek várni a honlap betöltődésére, ezért a honlap optimalizálás során a betöltődési idő csökkentése a cél. A kis honlapméretet első sorban a képek optimalizálásával érhetjük el.

Honlap használhatóság optimalizálás

A honlap optimalizálás során nagy hangsúlyt kell kapjon a honlap használhatósága, azaz a webergonómia. Legyen a cél a honlap optimalizálás során a könnyű kezelhetőség és a könnyű áttekinthetőség. Hiába jönnek honlapunkra a látogatók, ha a rossz használhatóság miatt gyorsan és nagy számba fordulnak vissza. A honlap keresőoptimalizálása fontos feladat, hiszen nélküle nehezen találják meg honlapunkat, de ne feledjük soha, hogy a honlapot elsősorban a látogatóknak készítjük.

Honlap aloldalcímek optimalizálása

A honlap oldal címe (title) jelenik meg a találati oldalon a honlapunkra mutató linkként. Ezért a megfelelő honlapcím megtalálása nagyon fontos feladat. Fontos, hogy minden oldalnak egyedi címet készítsünk, mely az adott honlapoldal tartalmáról szól. Lehetőség szerint itt is hasznos a kulcsszavak használata, de kerülni kell a kulcsszóhalmozást.

Honlap meta leírások optimalizálása

A meta leírások tájékoztatják a keresőt a honlap oldalának tartalmáról, melynek szövege gyakran a találati oldalon is megjelenik rövid bevezetőként. A meta leírások optimalizálása ezért kötelező feladat a honlap optimalizálás során. Minden honlap oldalnak érdemes egyedi meta leírást és meta kulcsszólistát készíteni, kerülni kell a központi leírásokat.

Címsorok szövegének optimalizálása

A címsorok a honlap oldalának a tartalomjegyzékeként is tekinthetők. Ha a címsorokból kiderül az adott honlap oldalának tartalma akkor jól választottuk meg azokat. A rövid, kulcsszavak nélküli címsorokat érdemes optimalizálni, és megfelelő kulcsszavakkal ellátni. Természetesen túlzásokba itt sem szabad esni.

Ezek a honlap optimalizálás legfontosabb lépései. Ha ezekre az elemekre megfelelő figyelmet fordítunk akkor a honlap optimalizálás sikeres lesz, és javítani tudunk a keresők találati listáján elfoglalt helyünket.

Készült: 2013-03-05

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)