Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Google Pingvin 2.0 - Google Pingvin frissítés 2013

A Google 2012-ben vezette be a Pingvin algoritmusát, melyről egy korábbi cikkemben is beszámoltam. Az erről szóló cikk itt található. Az algoritmus első sorban a természetellenes linképítés kiszűrésére készült. Bevezetése után rengeteg mesterségesen linképített honlapot hátrább sorolt, és gyökereiben változtatta meg a weboldalak keresőoptimalizálást. A korábban jól bevált ?minél több link mutasson a honlapomra" elv már nem működött, sőt ártott a honlapoknak. Ezt felismerve a honlap tulajdonosok próbálták a nem releváns linkeket töröltetni a katalógus tulajokkal több-kevesebb sikerrel. Mivel korábban nem történt hasonló jellegű retorzió a manipuláláló honlapokkal szemben, a seo mesterek is csak vakarták a fejüket és próbáltak életet lehelni a korábban top listákon szereplő, mára elkaszált honlapokba.

Google Pingvin 2.0 - Google Pingvin frissítés 2013

Miért olyan fontosak a linkek?

Joggal teszik fel sokan a kérdést, miért is olyan fontosak a honlapra mutató linkek? A válasz nagyon is egyszerű. Azt a folyamatot, amikor egyik honlapon egy másik weboldalt ajánlanak az olvasók egymásnak hívjuk természetes linképülésnek. Mivel az olvasók általában csak a hasznos weboldalakat ajánlják egymásnak, ezt felismerve a Google is kiemelten kezelte a honlapra mutató linkek számát. A PageRank, azaz a 0-tól 10-ig terjedő PR érték is nagy részben a linkek számától függött. Az élelmes SEO webmesterek ezért elkezdték gyártani a webkatalógusokat, és beindult a linképítés biznisz. A rengeteg vásárolt linknek köszönhetően gyakran olyan honlapok is az élre kerültek, melyek az adott kulcsszóra csak minimális információt tartalmaztak. Ez természetesen ártott a Google elveinek, amely a keresési rangsort a relevancia szerint akarja felállítani.

Élet a Pingvin után

Lassan a kitartó elemzéseknek és a kísérletezéseknek hála tisztázódott a helyzet. Nyilvánvalóvá vált a keresőoptimalizálók számára, hogy a szabályok megváltoztak, és csak folyamatos munkával és értékes weboldal tartalommal lehet csak a keresési találatok élén maradni. A korábbi hiedelmekkel ellentétben a linképítést is lehet folytatni, azonban csak a megváltozott szabályoknak megfelelően. Azok a linképítők akik tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez folytathatták a hatékony linképítést a honlap tulajdonosok legnagyobb örömére.

Egészen a Pingvin 2.0 bevezetéséig. A Pingvin algoritmus korábban három frissítést is kapott, a negyedik, jelenlegi frissítés hozza ez eddigi legkomolyabb módosításokat. A Pingvin 2.0 továbbra is a nem természetesen épült linkek kiszűrését célozza meg. Azok, akik nem tanultak a korábbi frissítésekből most ismét pórul jártak. A mostani frissítés első sorban a ?támogató weboldalakat", valamint a katalógusokból mutató kulcsszavas linkeket próbálja kiszűrni.

Pingvin 2.0 ? Hogyan tovább?

Első sorban a nem természetesen szerzett linkekkel kell óvatosan bánni. Korábban a kulcsszavas linkek domináltak, azonban a természetes linkelésnél a felhasználók viszonylag ritkán használnak kulcsszavas anchor szöveget. Sokkal természetesebb a domain név, illetve a cégnév linkszövegként használata.

A másik fontos szempont a linkeket adó, illetve az egymással linkcserét folytató weboldalak közötti kapcsolatok bizalmasan kezelése. Ha sok linket kapunk ugyanahhoz a tulajdonoshoz tartozó weboldalakról, az nagy valószínűség szerint nem természetes folyamat. Ezt felismerve a Google Pingvin 2.0 képes az ilyen jellegű honlap-hálózatok feltérképezésére, és az ilyen hálózatokból mutató linkeket is ennek megfelelően kezeli.

Ennek a két ténynek az ismeretében kijelenthetjük, hogy érdemes a linképítésre kevesebb hangsúlyt fektetni, mint korábban. Sokkal inkább az értékes tartalomra kell koncentrálni, amely érdekli és hasznos az olvasók számára. A mesterségesen épített linkek helyett egyre nagyobb szerep fog jutni a természetes linkelésnek. Természetesen a linkekkel kapcsolatos manipulálások várhatóan továbbra is folytatódni fognak. Azonban az új játékszabályok megismeréséig még el fog telni egy kis idő.

Készült: 2013-05-29

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)