Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Weboldal tesztelése

Egy weboldal elkészítése után nagyon fontos rész következik a keresőoptimalizálás előtt, ez pedig a weboldal tesztelés. Egy webáruház esetében a tesztelésnek még nagyobb a jelentősége, hiszen ha valamilyen hiba miatt a vásárlás megszakad, esetleg a webáruház hibásan működik akkor az eddigi kemény munkánk nagy része hiábavaló volt. A legtöbb weboldal készítő alaposan teszteli a weboldalakat átadás előtt, de itt is érvényesül a több szem többet lát elve.

Weboldal tesztelése

Helyesírási hibák kiszűrése

Ma a legtöbb weboldal rendelkezik adminisztrátori felülettel. A honlap karbantartásához használható szövegszerkesztők képesek felismerni a helyesírási hibákat, azonban így is kerülhet a weboldalra gépelési hiba. A többszöri átolvasással könnyen megtalálhatóak az elírások, a helyesírási hibák megtalálásához a barátok ismét nagy segítségünkre lehetnek. A weboldal tesztelésben ez az egyik legfontosabb feladat, hiszen a helyesírási hibákkal teletűzdelt weboldal komolytalan benyomást kelt a weboldal látogatóiban.

Tesztelje honlapját több böngészőben

Sajnos a böngészők néha nem a szabványoknak megfelelően dolgozzák fel a betöltött weboldal kódját, ezért az egyes böngészők eltérően jelenítenek meg egyes elemeket. Ezeket az eltéréseket a weboldal készítésekor kezelni kell. Fontos azonban a weboldal kompatibilitását ellenőrizni az eltérő böngészőkben az esetleges hibák kiküszöbölése végett. Ráadásul gondolni kell azokra a látogatókra is, akik nem frissítik rendszeresen számítógépüket, és nem a legfrissebb böngészőket használják. Ezért a tesztelés során a régebbi böngészőkben is meg kell vizsgálni a weboldalt. Itt első sorban az Internet Explorer régebbi verzióira kell gondolni, melyek nem frissülnek, de ennek ellenére még mindig sokan használják.

(A Kiss Honlapkészítés böngésző független weboldalakat készít, és átadás előtt teszteli az elkészült weboldalakat.)

Weboldal használhatóságának tesztelése

A weboldalaknál fontos a könnyen kezelhetőség. Ezért kérjük meg ismerőseinket, hogy próbálják ki weboldalunkat, teszteljék az egyes funkciók használhatóságát. Ilyenkor olyan rejtett hibákra is fény derülhet, amelyet mi magunk esetleg nem vettünk észre a weboldal átvétele után. A weboldal tesztelési időszakában ezek a hibák még könnyen javíthatóak, hiszen még friss a weboldal, és a weboldal készítésre pontosan emlékszik a weboldal készítője.

Kimenő linkek időszakos tesztelése

Ha weboldalunk már üzemel egy ideje és rendszeresen írunk rá tartalmat akkor biztosan lesznek kimenő linkek is a weboldalunkon. Ezeknek a helyességét időnként ellenőrizni kell, mert előfordulhat, hogy a linkelt tartalom címe megváltozott, vagy már nem található a honlapon.

Weboldal rendszeres tesztelése

A jól karbantartott és rendszeresen frissülő weboldal folyamatosan bővül, változik. Ezért nagyon fontos időnként a teljes weboldalt átnézni, tesztelni a weboldal funkcióit, ellenőrizni a külső és a belső linkek helyességét. Gyakran találhatunk ilyenkor olyan apróbb hibákat, melyek a módosítások során elkerülték figyelmünket. Például ha megváltoztattuk egy weboldal egyik oldalának a címét, de egy másik oldalról hivatkozunk erre a címre, akkor a hivatkozásunk nem fog működni. Ezek az apró hibák a rendszeres teszteléssel hatékonyan kiszűrhetőek.

Ennek a néhány apró tippnek a szem előtt tartásával érdemes minden weboldalunkat tesztelésnek alávetni. Általában a weboldal tesztelése nem vesz igénybe túl sok időt, azonban a weboldalon található hibák könnyen kiszűrhetőek ezekkel a módszerekkel.

Készült: 2013-03-02

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)