Egyedi honlap és webáruház készítés Győr | Tatabánya | Budapest

Felhasználóbarát honlapkészítés

Győri honlapkészítőként nagy hangsúlyt fektetek a felhasználóbarát honlapkészítésre. Hiszen a honlapokat elsősorban a látogatóknak készítjük, akiket szeretnénk minél tovább a honlapunkon tartani. Ezért nagyon fontos, hogy olyan honlapokat készítsünk, amelyeket a látogatók könnyen tudnak használni. Ellenkező esetben a legtöbb látogatónk gyorsan tovább fog állni. Ebben a cikkemben megpróbálok néhány hasznos tanácsot adni honlaptulajdonosoknak és honlapkészítőknek a felhasználóbarát honlapkészítés szabályairól.

Felhasználóbarát honlapkészítés

Átlátható, egyértelmű felület

Az évek során kialakultak mára már klasszikusnak nevezhető honlapelrendezések, melyeket a látogatók már megszoktak. Egy honlap készítésekor érdemes a már jól bevált elrendezések közül választani, ezzel is megkönnyítve látogatóinknak a honlapunkon való böngészést. Fontos, hogy első ránézésre könnyen megtalálható és egyértelmű legyen a navigáció.

Megfelelően tagolt, átlátható tartalom

Egy hosszú, nehezen átlátható tartalmat csak a nagyon kitartó olvasók fognak elolvasni. Ezért nagyon fontos, hogy a tartalmat címsorok használatával megfelelően tagoljuk. A szöveges tartalom mellett használjunk képeket és táblázatokat a honlap készítése során. Ezek használatával tovább növelhetjük a leírások átláthatóságát, megérthetőségét.

Olvashatóság

Nagyon fontos. hogy a weboldal készítése során törekedjünk az olvasható kialakításra. Lehetőleg kerüljük a sötét háttéren a világos karaktereket, mert az ilyen weboldalak olvasása fárasztja a szemet. Kerüljük a háttérkép előtt elhelyezett karaktereket is, mert az így elkészített honlapok általában nehezen olvashatóak.

"Hajtás előtti"-elv

Álljunk meg egy újságárusnál és nézzük meg, hogyan vannak kirakva a napilapok. Általában az újságoknak csak a címoldal felső része látszik, a félbehajtás feletti rész. Mivel az újságosnál csak ezt látják a vásárlók, ezért minden újság próbálja erre a részre helyezni a legkiemeltebb témákat és címszavakat.
Ezt a "hajtás előtti" elvet érdemes a honlapoknál is alkalmazni, hiszen egy weboldalnak is először csak a felső részét látják. Ezért számunkra ez a legfontosabb terület. Ezt a részt úgy kell kialakítani, hogy annak tartalma felkeltse olvasónk érdeklődését, azzal megfogjuk a honlapunkra látogatót. A fontos tartalmakat lehetőleg a honlap tetejére rakjuk.

Túlságosan mély menüstruktúra

A jól átlátható, egyértelmű menükialakítás nagy mértékben hozzájárul a felhasználóbarát honlapkészítéshez. Lehetőleg úgy készítsük el honlapunk menüjét, hogy a látogatóknak minél kevesebbet kelljen kattintani az adott oldal eléréséhez. Fontos, hogy beszédes címeket adjunk a menüpontoknak, amelyek utalnak arra, miről szól az adott oldal.

Színek használata honlapkészítéskor

A webdesign-nál használt színek nagyban befolyásolják egy honlap hangulatát. Mint már az olvashatóságnál is szó volt róla, nem célszerű a sötét háttér és a világos betűszín használata. Ez hosszú távon fárasztja a szemet. A honlapkészítéskor gondoljunk színtévesztő olvasóinkra is. Használjunk olyan erős kontrasztú színösszeállításokat, melyeket a színtévesztők is jobban látnak.

Készült: 2012-06-20

Kapcsolódó hírek, hasznos tippek


Kérjen egyedi árajánlatot!

Az ajánlatkérés kötelezettségektől mentes, csapatunk maximum 48 órán belül válaszol minden beérkező üzenetre. Munkáinkra szerződéses garanciát vállalunk, nem tűnünk el, ügyfeleink bízhatnak bennünk és számíthatnak ránk.

Bízza ránk Ön is webes ügyeinek intézését!

További elérhetőségeink
  • Központi iroda: 2800 Tatabánya, Ifjúság utca 20. fsz/2.
  • Ügyfélfogadási idő: Hétfő - péntek: 09:00 - 15:00
  • E-mai: info@kisshonlapkeszites.hu
  • Telefonszám: +36 34 746 458 (ügyfélfogadási időben)