Kiss Honlapkészítés elérhetőség ikoninfo@kisshonlapkeszites.hu

Kiss Honlapkészítés telefon ikon + 36 70 252 4759

Egyedi honlapkészítés Győr

weboldal-keszites

Weboldal készítés,
Webdesign készítés,
Honlap karbantartás
latogatottsag-noveles
Látogatottság növelés,
Keresőoptimalizálás (SEO),
Bevételt termelő honlapkészítés

webaruhaz-keszites

Webáruház készítés,
Webshop készítés,
Webshop karbantartás

Mobilra optimalizált weboldalak

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

mobilra optimalizalt weboldal

Jelenleg az internetezők egyik legnagyobb kategóriáját azok képezik, akik valamilyen okos készülékről böngésznek (telefon, tablet, stb.), ezt pedig figyelembe kell venni mindenkinek, aki azt szeretné, hogy weboldalát ne csak számítógépeken tudják optimálisan megtekinteni. Jelenleg három módszer terjedt el a mobilra optimalizált weboldalak készítésében.

A responsive web design (RWD)

A responsive weboldalak olyanok, amelyek alkalmazkodnak az aktuális eszközhöz, amelyről épp megtekintik a weblapot. Aki ilyen módon készíti el honlapját, az eléri azt, hogy bármiről is tekintsék ezt meg, a nézelődőnek egy optimális felhasználói élményben lesz része. Ez a legjobb módszer erre, hiszen rengeteg nagyságú és típusú képernyőkről, készülékről böngésznek manapság, amelyeknek külön megfelelni szinte lehetetlenség. A responsive weboldalakat bármilyen operációs rendszerről meg lehet tekinteni, nemcsak képernyő méret szempontjából független. Az ablakméret igazodni fog a képernyőhöz, az olvashatóság könnyű lesz, de más tulajdonságok is az olvasó készülékéhez alkalmazkodnak. Jelenleg ez a legelterjedtebb megoldás, a Kiss Honlapkészítés már csak responsive weboldalakat készít a hagyományos webdesign-ok helyett.

Responsive web design előnyök és hátrányok

A weblapkészítő szakemberek még mindig nem jutottak közös nevezőre, van, aki szerint jó megoldás a responsive web design, másik pedig ellenzik ezt. Fontos előny, hogy egy ilyen weblap gyakorlatilag bármilyen készüléken működik, ezáltal sokkal megfelelőbben olvasható és kezelhetőbb a látogatók száma. Ezzel együtt pedig az eladások száma is megnőhet azáltal, hogy nagy százalékkal nő az az arány, akik optimálisan használhatják az oldalt.

A nagyobb fejlesztési karbantartási költség a hátrányokhoz sorolható, ahogyan az is, hogy nehezebb, több időt igénybe vevő folyamat az RWD kialakítása. További hátránya még a responsive web designnak, hogy a weboldal tervezésekor már figyelni kell a nagy méretű képek, fájlok használatára, hiszen ezeket a mobil eszközök is le fogják tölteni. Ezért az egyes menüpontok fájlméretét is alacsonyan kell tartani.

Aldomain alatt mobilra optimalizált weboldal

Ilyen esetben az asztali számítógépen megjelenő weboldalnak létezik egy alternatív verziója is, melyet külön URL címről érhetünk el. Ilyenek például az m.honlapom.com aldomain alatt futó honlapok. A responsive webdesign megjelenése előtt ez egy elterjedt megoldás volt arra, hogy mobil eszközről is elérhető és megfelelően olvasható legyen a weboldal.

Ezt kétféle módon is el lehet készíteni. Az első egyszerűbb és talán jobb megoldás, hogy külön weboldalt készítünk a mobil eszköznek. Ezzel gyakorlatilag két különálló honlapot kapunk.

A második megoldás, hogy a fő weboldal adatbázisát használjuk, és abból töltjük be a tartalmakat mellőzve a nagy méretű képek és fájlok beillesztését az oldalba. Ennek kivitelezése technikailag már sokkal nehezebb, és ilyenkor nem csak a mobilra optimalizált honlapot nehezebb elkészíteni, de ezeket a szempontokat a fő honlapnál is figyelembe kell venni.

Az egyre gyorsabb mobil internet hozzáférésekkel a saját URL alatt működő alternatív mobilra optimalizált weboldalakat egyre inkább a responsive honlapok váltják fel, hiszen a nagyobb méretű honlapok betöltése sem jelent már akkora gondot mint korábban.

Aldomain alatt mobilra optimalizált weboldal előnyök és hátrányok

A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak, hogy teljesen mobil eszközre optimalizálhatjuk az alternatív weboldalt. Kis méretű képeket alkalmazhatunk, ezzel a betöltődési sebességet javíthatjuk. A felhasználónak a mobilra optimalizált weboldalon jelezhetjük, hogy Ő most egy alternatív honlapon jár, és asztali gépről egy bővebb tartalommal futó honlapot fog kapni.

Nyilvánvaló hátránya a saját URL alatt működő mobilra optimalizált honlapnak, hogy gyakorlatilag két külön honlapot kell üzemeltetnünk. Ezért a honlapok működési költségei, kezelési és frissítési ideje gyakorlatilag megduplázódik. Ezért ennek a módszernek az alkalmazása csak nagyobb projektek esetében ajánlott.

Eszközfüggő tartalom azonos URL alatt

Ennek a módszernek a lényege hasonló az előzőhöz azzal a különbséggel, hogy nem a látogatót irányítjuk át egy aldomainre ha mobil eszközt használ, hanem ezeknek a felhasználóknak más tartalmat jelenítünk meg ugyanazon domain név alatt. Ilyenkor a honlapot látogató eszközt azonosítjuk be, és eldöntjük melyik változatát jelenítjük meg rajta.

Eszközfüggő tartalom azonos URL alatt előnyök és hátrányok

Előnye ennek a megoldásnak is, hogy teljesen optimalizált verziót küldhetünk mobil eszközöknek.

Hátránya, hogy a legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy egy látogató nem a számára megfelelő tartalmat kapja meg. Ilyenkor ugyanis a böngésző eszközt azonosítjuk be, nem pedig a képernyő méretét. Ha valaki nagy képernyőjű mobil eszközről látogatja meg honlapunkat, könnyen egy kis méretre optimalizált verziót kaphat eredményül. További hátránya ennek a megoldásnak is, hogy az ilyen honlapok üzemeltetési költségei jelentősen magasabbak.

Összefoglalva

Az ma már nem lehet kérdés, hogy szükség van-e mobilra optimalizált weboldalra. A mobil eszközök elterjedése rohamos. Korábban csak 5-10%-a a látogatóknak böngészett valamilyen mobil eszközről, ma ez a szám már 30% körül jár. Persze ez nagy mértékben függ a honlap témájától és célközönségétől is.

Tehát a jelenségre mindenképp reagálni kell a honlap tulajdonosoknak a látogatók mind teljesebb kiszolgálása érdekében. A Kiss Honlapkészítés ezért már több, mint két éve csak olyan weboldalakat készít, melyek mobil eszközön is megfelelően jelennek meg. A responsive webdesignt felár nélkül készítjük el minden honlapunk esetében.


<< Szakmai blog írása

Blog címlap

AdWords vagy keresőoptimalizálás? >>

 

 


Tippek röviden

  • Mit nevezünk minőségi tartalomnak? 2016-02-06

    A minőségi tartalom egy blog, vagy bármilyen weboldal esetében rendkívül fontos, hiszen ez elsődleges rangsorolási szempont a különböző...

  • Google Webmester Eszközök - azaz GWT 2016-01-16

    A GWT, vagyis Google Webmaster Tools, magyarul Google Webmester Eszközök egy rendkívül jó eszköz, amely teljesen ingyenes, és integrálni tudja...

  • Weboldal ereje számokban 2015-12-10

    A PageRank értéke az a mérőszám, amit már 1998-tól egy oldal erősségével kapcsolatos legfontosabb értékként kezelnek az internetezők, hiszen Larry...

Blog

honlapkeszites-arajanlat-keres-tablet

KÉRJEN EGYEDI ÁRAJÁNLATOT!

Nincs értelme tovább várnia! Vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi űrlap segítségével, vagy hívjon a +36 70 252 4759-es telefonszámon.

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com